Posted on

12 órás éjszakai úszás – Székesfehérvár

Az Eger Városi Úszóklub Szeniorjainak újabb megmérettetése

12 órás éjszakai úszás – Székesfehérvár 2013. október 5-6.

Most hétvégén újabb erőpróbára utazott el Székesfehérvárra az Eger Városi Úszóklub szeniorjainak kis különítménye.

A Sri Chinmoy Maraton Team által megrendezésre kerülő 12 órás éjszakai úszásnak – melyet pár éve még Zalaegerszegen rendeztek meg, de aztán az érdeklődés kinőtte az ottani 6 pályás 25 méteres uszodát – idén is a székesfehérvári 10 pályás, 50 méteres uszoda adott otthont.

Ez a verseny igazi kihívás, komoly erő- és akaraterő próba.

A cél természetesen minél több km megtétele a 12 óra alatt. És verseny a javából – ez látszik a esemény népszerűségén és a teljesítményeken is. Külföldi csapatok is neveztek. Egyébként a férfi csapatversenyt egy szerb csapat nyerte, több mint 56 km-t úszva. Ők profiknak számítanak, mint ahogy a lánycsapatok közül az első két helyezett is, akiknek a csapatait versenyúszó kislányok alkották. A legtöbb csapat tagjai hobbiból úsznak.

Ami a versenyszabályokat illeti, lehet egyénileg és csapatban is indulni. A versenyen 5 egyéni induló és 19 csapat – köztük 4 női – vett részt. A csapatok 3-7 főből állhatnak, 30 percenként van lehetőség váltásra, de egy-egy csapattag úszhat akár órákat is. Az egyéni úszók a medencét tetszés szerint elhagyhatják.

Hogy mitől különleges és nehéz ez a verseny? A válasz egyszerű: az éjszaka miatt. Nem könnyű mondjuk éjjel 2-kor bemenni a hideg vízbe és ott róni a hosszakat ahelyett, hogy az ember édesdeden aludna az ágyában.

Szombat este 8-tól vasárnap reggel 8-ig tart a verseny. A lelátón mindenhol hálózsákokban, takarókban alvó, pihenő embereket látni, mialatt a vízben a soros csapattárs fel-alá úszik. Mindenki igyekszik annyit pihenni, amennyit csak tud. Természetesen sok ismerőssel találkozik itt az ember – sok a „visszaeső”, akinek lételeme az ilyen fajta megmérettetés.

A rendezőgárda rutinos, remek, egész éjjel van büfé – meleg leves, szendvicsek, sós és édes kekszek, italok, gyümölcsök szolgálják az energia utánpótlást.

Az Eger Városi Úszóklub szeniorjai, akik már évek óta járnak a 12 órás éjszakai úszásra, idén két csapattal neveztek:

A vegyes csapat tagjai a 15 férfi csapatból 9. helyet érték el.
A vegyes csapatok is a férfiak mezőnyéhez tartoznak. Az általuk teljesített táv: 32 150 m azaz 32,15 km. Tagok:

  • Pálfy Andrea , aki az ilyen típusú versenyeknek is rutinos, megbízható, jól terhelhető résztvevője.
  • Dósáné Mónika , aki életében először vett részt úszóversenyen, de minden nap reggel 6-tól lelkesen rója a hosszakat a Bitskey uszodában és idén életében először teljesítette a Balaton átúszás 5,2 km-es távját.
  • Bencsura Zoltán, paralimpikon. Ő sem újonc, tavaly volt az első ilyen versenye.
  • Sipos Dávid paraúszó, Becsura Zoltán tanítványa, aki tavaly már bizonyította, hogy lehet rá számítani. Ő a csapat legfiatalabb tagja.
  • Salga Attila, többszörös Balaton-átúszó, aki szintén nem első alkalommal vágott neki székesfehérvári hosszaknak.

A női csapat tagjai a 3. helyet szerezték meg.
Az összes csapatot beleszámítva ők voltak a „legöregebb” csapat. Az általuk teljesített táv: 40 100m, azaz 40,1 km. Tagok:

  • Erdélyi Krisztina, ő is tapasztalt csapattagnak számít.
  • Tóth Csilla, idén másodszor vett részt ezen a megmérettetésen.
  • Balog Erika, most úszott először – és reméljük nem utoljára – ilyen versenyen.
  • Lázár Rita, aki eddig az összes 12 órás éjszakai úszáson ott volt különböző csapatfelállásokban, de mindig csak női csapatban úszva.

A verseny jó hangulata, a barátokkal, ismerős csapatokkal való találkozásnak lehetősége, az ismételt kihívás garantálja azt, hogy jövőre is ott a helyünk!

A hangulatjelentést készítette: Lázár Rita

2013. október 7.