Gyógyúszás

A gyógyúszás hozzájárul a beteg gyermekek egészséges állapotának visszaállításához, vagyis a beteg gyermek rehabilitációjának egyik eljárása.
Mint sportterápia a különféle elváltozások javítása céljából megfelelő adagokban, megfelelő módszerekkel felhasznált úszás, és más vízben végezhető gyakorlatok összessége.

A gyógyúszás célja, hogy a megfelelő módszerekkel, megfelelő adagolással végzett rendszeres úszás segítségével pozitív irányba 10 megváltozzon a gyermekek egészségi állapota.
Prevenció és a rehabilitáció része. Ezen belül megkülönböztetünk műtét utáni közvetlen rehabilitációban szereplő gyógyúszást, valamint az azt követő gyógyúszást. A kettő közötti különbség a terhelésben, az úszómedence nagyságában-mélységében és az úszómozgás elemeinek összerendezésében van.
A gyógyúszás feladata a gyermekek rossz egészségi állapotának megváltoztatása, olyan szervezeti keret biztosítása, amely sportolási lehetőséget ad azon gyermekek számára, akik más sportban nem bizonyíthatják be képességeiket. Gátolja meg a betegségtudat kialakulását, biztosítsa a rászorulóknak, ami fejlődésükhöz szükséges – korrigáljon, erősítsen, növelje az alkalmazkodóképességet.
-A vízszintes testhelyzet, a testsúly a vízben viszonylagosan könnyebbé válik, ami által az izomzat könnyített feltételek között tud dolgozni.
-Más szervek (ízületek, gerinc) károsítása nélkül erősíti az izmokat.
-A vízszintes testhelyzettel a statikai helyzet változása a szív munkáját jelentősen megkönnyíti, könnyebb a vénás áramlás a szív felé.
-Az asztmás gyermekek speciális úszásoktatásánál könnyebben kering a vét, mint álló helyzetben.
-A hidrosztatikai felhajtóerő megkönnyíti a kilégzést és nehezíti a belégzést.” Kereszty (1964)
-A belégzés nehezítése által erősíti a légzésben résztvevő izmokat. Ezzel hozzájárul a tüdő vitálkapacitásának növeléséhez.
-Maga a vízben végzett mozgás, a más közeg más sportággal össze nem hasonlítható pozitív áthangolást végez az idegrendszerben.
-A vízben elért siker önbizalmat ad, erőt, ami szükséges a sikeres további munkához.
-A rendszeres munka erősíti a személyiséget, ami által újra megtalálhatja helyét a saját társai között a gyermek, nehezebben vagy egyáltalán nem alakul ki a betegségtudat.
És ez csak pár példa az úszás, és a vízben végzett gyakorlatok jótékony hatásaira.

Még több hasznos információ:

Érdemes tudni: a gyógyúszás 18 év alatt ingyenes