Története

A szenior korosztály (külföldön a „Master” kifejezés használatos) számára már nagyon régóta rendeznek különböző sportágakban, így úszásban is versenyeket. Magyarországon először 1971-ben rendezték meg Gyulán a szeniorúszók számára az első országos bajnokságot.

Dr. Regele Károly volt, aki életre hívta, s haláláig főszervezője volt ezeknek. Később egyre több városban alakultak klubok, amelyek közül egyre többen vállaltak fel országos és nemzetközi szenior úszóversenyek szervezését.

A nemzeti versenyek és bajnokságok után a kontinensbajnokságok, világbajnokságok, világjátékok rendszere is kialakult. Ezeken több ezren vesznek részt egy-egy alkalommal. Páros években világbajnokságot, páratlan években Európa-bajnokságot rendeznek.

A magyar szeniorúszók a legeredményesebb nemzetek közé tartoznak a kezdetek óta. Számos világ- és Európa-bajnokkal, világ és Európa-csúcstartóval büszkélkedhetünk.

Kiemelkedő eredményeink mellett nagyon fontos feladata ezeknek a szenior kluboknak az egészséges életmód népszerűsítése.

Egerben 1992-ben Lázár Eszter és Lázár Rita alapította meg a város  szenior úszóklubját Egri Senior Úszóklub néven.

2012-ben az Egri Senior Úszóklubból pár versenyző kivált és az Eger Városi Úszóklub keretein belül kezdett el  versenyezni. Ez a klub is tagja lett a Magyar Szenior Úszók Országos szövetségének.  A klub úszói jelentős sikereket érnek el hazai  és nemzetközi versenyeken egyaránt.